BILLUND: EN GUIDE TIL DET SOM IKKE ER BYGGET AV LEGO

Billund: En guide til det som ikke er bygget av Lego

Det er ikke å dra det for langt å si at mesteparten av det som du naturlig forbinder med Billund har noe med Lego å gjøre, men samtidig er det en sannhet med noen få modifikasjoner.

Før LEGO ble en dominerende kraft i Billund, var byen en liten, landlig landsby. Byen ble grunnlagt i 1450, og var hovedsakelig et landbrukssamfunn, og befolkningen levde av gårdsdrift. Landsbyen var relativt isolert og ubemerket, med en beskjeden befolkning som hovedsakelig var involvert i jordbruk og husdyrhold.

Gjennom århundrene forble Billund stort sett uberørt av større historiske omveltninger som preget andre deler av Europa. Livet i landsbyen fortsatte med sine tradisjonelle rytmer av sesongarbeid og samfunnsaktiviteter som var typisk for landlige danske samfunn.

Litt nord for byen Billund ligger Filskov, hvor ett av 13 barn på en bondegård var Ole Kirk Christiansen. Han ble født i 1891, og ble etter hvert utdannet som snekker. Som 20-åring reiste han til Norge og Tyskland, og da han kom hjem kjøpte han Billund Maskinsnedkeri og Tømreforretning.

Med dårlige tider i Billund, Danmark og verden på 30-tallet begynte Ole Kirk Christiansen å lage leker for å tjene penger. De første lekene var i tre, og han grunnla et selskap som kun produserte leker i 1932. Femten år senere begynte selskapet som da het LEGO å produsere plastikk-byggesett. Det vi i dag kaller LEGO.

Norge var det første ikke-danske landet som solgte Lego, i 1955. Med eksporten begynte også den store veksten til Billund.

Billund Lufthavn

LEGO bygget først en privat flyplass i Billund i 1961, men allerede tre år senere ble det en lufthavn. Den første terminalen stod ferdig i 1966, og flyplassen er i dag en av de mest brukte i Skandinavia. Lufthavnen er eid av kommunene rundt den.

Det er direkteruter til Oslo og Bergen fra Billund, samt fra Göteborg for den som vil dra derfra.

Selve lufthavnen har sin leiebilparkering ganske langt unna selve terminalen så om man kommer dit med mye bagasje og annet kan det være verdt å se an været før man trasker ut med alt. Inne i terminalen (det er kun en) finner du et spisested utenfor sikkerhetskontrollen: Cafe Square. Innenfor innsjekkingen er det helt greie alternativ, men det er best å spise før man kommer hit som det nesten alltid er på flyplasser. Loungen på flyplassen - "King Amlet Lounge" koster fra rundt 200kr for en inngang (2 timer), og har et greit utvalg av drikke og mat samt mange fine sitteplasser. Det kan være et alternativ for deg som vil slappe av.

King Amlet Lounge kan være verdt å gå innom om man har litt tid å slå ihjel. Her er det grei matservering, gode sitteplasser og god wi-fidekning i tillegg til toaletter litt over normalen du finner på flyplassen.

Shoppingmessig kan du ta LEGO-shoppingen her før du skal hjem om du tar fly siden butikken inne på flyplassen er av en veldig god størrelse. Du kan faktisk se deres utvalg på nett her. Det samme gjelder taxfree-utvalget. Der kan du også sjekke utvalget på nett. Husk bare at det er danske, og ikke norske kroner du ser.

Billund sentrum

Det skulle selvfølgelig bare mangle, men Billund er ekstremt barnevennlig. Til og fra sentrum til Legoland er det til og med tegnede leker på fortauet. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Selve sentrum i Billund er ganske lite og håndterlig til fots om du ikke er belastet med å være amerikaner. Hvis du tar utgangspunkt i Ole Kirks Plass, og det ganske så sentralt plasserte LEGO House, så vil du stå omtrent midt i den lille byen.

Vi testet maten på Billund gastropub, og den synes både liten og stor var særdeles god. Burgeren med det svært så gode tilbehører rosenkål med chorizo fortjener nesten en sekser. Du bør virkelig spise her hvis du er innom byen. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Rundt denne plassen finner du flere spisesteder, hvor vi varmt kan anbefale Billund Gastropub. Denne lever opp til sitt navn med god mat og fin service, og selvfølgelig rimelig grei tilgang på dansk drikke fra fat. Her er det også et sushirestaurant og flere andre steder å spise. Skal vi tro vår lokale tipser er den beste pizzaen på Billund Pizza & Steakhouse.

Mellom Legoland, forbi LEGOs hovedkvarter og rett ved en stor bussstopp vil du kunne gå innom teddybjørnmuseet. Dette museet ligger i det gamle hjemmet til Godtfred Kirk Christiansen, som var sjefen i LEGO fra 1958 til 1995. De 100 kronene voksne må betale (barn under 12 år er gratis) er verdt det for å få et innblikk i et lite, men veldig koselig museum. Museet er åpent onsdag til søndag fra 10 til 17.

En Normal i Danmark? Nei, det kan vel ikke stemme? Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen)

Om du så snur deg mot Ole Kirks plass igjen vil du finne en Normal, selvfølgelig, og gourmetbutikken Vinspesialisten. Sistnevnte mot normalen for oss nordmenn.

En god is (og flødeboller) får du på https://www.kjaerstrup.dk/, mens det er et godt utvalg i daglivarebutikker i sentrum. Alt fra Rema 1000 til enda rimeligere ABC Lavpris.

Rundt Billund

Kommunen Billund ligger midt i det sørlige Danmark. Foto: Ruslan Maiborodin

Om det ikke er nok med Lalandia og Legoland kan man besøke Wow Park. Dette er en aktivitetspark som garantert vil få barna til å sovne relativt tidlig. Det tar rundt fem minutter å kjøre fra sentrum av Billund til denne ganske så store aktivitetsparken.

For den som vil oppleve noe som ligner på gammeldansk kan en kjøretur til Bindeballe Købmandsgård være på sin plass. En butikk som er like mye et museum som museet du finner her. En reise tilbake til en svunnen tid. Så kan du prøve å la være å humre i skjegget om du tar gåturen til utsiktspunktet Runkenbjerg rett ved. Det tar et kvarters tid å kjøre hit fra Billund.

Givskud Zoo Zootopia med løver og liksom-safari er verdt de 20 minuttene du kjører nordover fra Billund. Innkjøringen hit koster 250 kroner per voksen og 150 per barn. Nok en gang danske kroner.

Kolding: Historie og design

Billund: Lego og Lalandia

København: Den nordiske storbyen

Les også: København: 20 ting du bør oppleve

2024-05-01T01:47:45Z dg43tfdfdgfd