GLOHETT FERIEPARADIS

Glohett ferieparadis

BANGKOK (Nettavisen): De kommende dagene advarer helsemyndighetene i Thailand mot «ekstremt farlige» temperaturer i Bangkok-området og oppfordrer syke og eldre om å holde seg innendørs og sørge for å drikke nok. Enkelte steder venter myndighetene at temperaturen kan stige til minst 52 varmegrader.

Ifølge helsedepartementet i Thailand har ekstrem hete hittil i år krevd minst 30 liv i Thailand, mot 37 i hele fjor. Den gamle temperatur-rekorden i Thailand ble satt i fjor, 2023, og var på 44,6 grader. Den generelt høye luftfuktigheten i Thailand gjør at varmen er «enda varmere» enn antall grader celsius viser.

Thailands sommer varer normalt fra midten av februar til midten av mai. At det er svært varmt i denne perioden er med andre ord ikke uvanlig. Men ifølge TMD ligger snittemperaturen i år cirka 1,5 grader over normalen.

De siste par ukene har døgntemperaturene over hele landet stort sett variert mellom minimum 25 og maksimum 42-44 grader. Thailands svar på meteorologisk institutt Thailand Meteorological Department (TMD) spår mer av den samme heten frem til cirka 7. mai.

NULL REGN - STOR PARAPLY: Tidlig tirsdag morgen var paraplyen allerede oppe for Nong (34). Hun synes synd på venner uten air-con og som må klare seg gjennom natten med kun vifte. Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)

Over normalen

For å bøte på heten søker mange pusterom i shoppingsentre over hele landet. I private hjem går air-condition maskinene på full styrke noe som bidrar til at strømproduksjonen nærmer seg kritiske nivåer. Mandag 29. april satt strømproduksjonen i landet ny rekord for niende gang i år, med en produksjon på 36.700 megawatt, ifølge Thailands energidepartement. Normalen ligger på under 30.000 megawatt.

Mandag var minimumstemperaturen i hovedstaden Bangkok og tilstøtende provinser rundt 25 °C og maksimum rundt 42 °C. Det er likevel håp i hengene snøre, for ifølge TMD vil vindretningen vil begynne å endre seg fra 3. til 7. mai, med spredte regnbyger i de folkerike provinsene i nordøst og øst, noe som vil gi lavere temperaturer i hvert fall i disse områdene.

HETT I BANGKOK: Folk bruker paraplyer som skjold mot solen i Bangkok. Her foran Mahakan Fort. Foto: Sakchai Lalit (AP) (NTB)

Hett i hele Sørøst-Asia

Hetebølgen herjer ikke bare i Thailand, men i hele den sørøstasiatiske regionen. I Malaysia og Singapore har det de siste dagene vært temperaturer på mellom 35 og 40 grader.

På Filippinene er flere skoler stengt og myndighetene har advart om overbelastning på strømnettet. Mange skoler på Filippinene Temperaturene på Filippinene er spådd å nå 37 grader celsius i løpet av de neste tre dagene. Landets værbyrå sa at varmeindeksen - den faktiske temperaturen som kroppen føler når man inkluderer den relative luftfuktigheten - er hele 45 grader celsius.

2024-04-30T04:37:02Z dg43tfdfdgfd